Cseréptető felújítás

Elérhetőségeink:

+36-30-22-77-082

info@palatetok.hu

Cseréptető felújítás

A cseréptetők akár 30-100 évig is helytállnak, a cserép- és a kiegészítő szerkezetek minőségétől függően. A változó időjárás miatt azonban az évek múlásával egyre porózusabbá válnak (majd végső soron szétfagynak), tehát átengedik a levegőt és a nedvességet. Gyakori probléma még, hogy a sarkak letörnek, illetve hossz- és keresztirányú repedések alakulnak ki. Mindezek eredményeként beszivárog a csapadék, és előbb-utóbb beázik a tető.

Részleges cseréptető felújítás

Új cserepek beépítése a régiek helyett segíthet a problémák megszüntetésében azokon a területeken, ahol beázást tapasztalunk: ereszeknél, vápáknál, tetőáttöréseknél, stb. Ennek az előnye az, hogy nem szükséges az egész tetőszerkezetet kicserélni, elegendő csupán az elhasználódott cserepeket kicserélni, ami költségkímélő megoldás. A régebbi típusú, sajtolt kerámia cserepeket ma már többféle, minőségi cseréppel helyettesíthetjük. Azonban a korábbi hornyolt beton cserepeket sajnos már nem lehet a mai betoncserepekkel pótolni.

Cseréptetők állapotának megóvása

Ajánlatos a cseréptetőket háromévente ellenőrizni, a megtelepedett mohától és algától megtisztítani. Amennyiben károsodást észlelünk, azt mielőbb javítsuk ki!

A vápalemezeket és fém szegélyeket is ellenőrizzük és javítsuk, hiszen azok hamarabb tönkremennek, mint maguk a cserepek.

Teljes tetőcsere

A legtartósabb, ám egyben a legköltségesebb eljárás a teljes tető cseréje új cserépre. Ebben az esetben már ajánlott a tartószerkezet és a lécezések javítása is. Az új cserépnél nagyon fontos, hogy ne legyen kötött léctávolságú, hiszen a tető szarufáinak hosszán már nem lehet változtatni. Teljes tetőcsere kivitelezésekor új kerámia és beton cserepeket is lehet használni, de mivel minden épületnek egyedi szerkezete van,mindenféleképpen kérjék ki statikus véleményét is!

Cseréptető újralécezése

Abban az esetben, ha a tetőcserepek még jó állapotban vannak, illetve kevés pótlással újrafelhasználhatók, ideális megoldást jelent a régi cseréppel való újrafedés. Mivel a kiegészítő szerkezetek élettartama kevesebb, mint a cserepeké, ezért a régi cserepek megtartásával is lehetséges a felújítás. Ebben az eljárásban a régi cserepeket lebontjuk, ügyelve azok épségére. Majd új lécezéssel és a kapcsolódó szerkezetek kicserélésével végezzük el a cseréptető teljes felújítását. Végezetül visszahelyezzük a régi cserepeket.